De misverstanden rond krachttraining

Rond krachttraining bestaan er nog altijd veel foutieve beelden en vooroordelen. Nog te vaak wordt krachttraining onderschat of denken mensen dat het niets voor hun is. Maar krachttraining is even belangrijk dan cardiotraining, misschien zelfs belangrijker! Lees hieronder de grootste misvattingen in verband met krachttraining.

Van krachttraining word je traag.

Vaak wordt dit als waar beschouwd omdat men bij krachttraining vaak direct het beeld voor zich krijgt van bodybuilders. Deze krachtpatsers staan niet bepaald bekend om hun snelheid. Maar dit komt door de manier waarop bodybuilders trainen. Spieren passen zich namelijk aan, aan de manier waarop ze het meeste worden gebruikt. Dus beweeg je altijd traag en gecontroleerd, wat het geval is bij bodybuilders, dan hebben je spieren geen enkele noodzaak om snel te verkorten (op te spannen). Wanneer spieren getraind worden om snel te verkorten, zal het lichaam dit signaal oppikken en aanpassen om sneller te reageren.

Rond krachttraining bestaan er nog altijd veel foutieve beelden en vooroordelen. Nog te vaak wordt krachttraining onderschat of denken mensen dat het niets voor hun is. Maar krachttraining is even belangrijk dan cardiotraining, misschien zelfs belangrijker! Lees hieronder de grootste misvattingen in verband met krachttraining. Van krachttraining word je traag. Vaak wordt dit als waar beschouwd omdat men bij krachttraining vaak direct het beeld voor zich krijgt van bodybuilders. Deze krachtpatsers staan niet bepaald bekend om hun snelheid. Maar dit komt door de manier waarop bodybuilders trainen. Spieren passen zich namelijk aan, aan de manier waarop ze het meeste worden gebruikt. Dus beweeg je altijd traag en gecontroleerd, wat het geval is bij bodybuilders, dan hebben je spieren geen enkele noodzaak om snel te verkorten (op te spannen). Wanneer spieren getraind worden om snel te verkorten, zal het lichaam dit signaal oppikken en aanpassen om sneller te reageren.

Vele topatleten die bijvoorbeeld aan atletiek doen, gebruiken krachttraining om hun explosiviteit (bijvoorbeeld bij de start van de 100 meter sprint) te verhogen. Hierdoor kunnen deze atleten snellere uit de startblokken schieten en sneller aan hun topsnelheid komen.

 

Krachttraining werkt niet bij gewichtsverlies

Het klopt inderdaad dat krachttraining niet direct werkt bij gewichtsverlies, maar het helpt wel bij vetverlies. Dit komt doordat spieren namelijk meer wegen dan vet. Hierdoor gaat de weegschaal niet direct een groot verschil aangeven, terwijl je wel meer vetmassa kwijt bent. Als je met krachttraining begint en wilt afvallen, is het misschien beter dat je in plaats van iedere dag op de weegschaal gaat staan, je jezelf in de spiegel bekijkt. Ook zijn het nemen van wekelijkse of maandelijkse foto’s ook een goed idee om je progressie weer te geven.

 

Doordat het lichaam meer vetvrije massa krijgt, zal het lichaam in rust meer calorieën verbranden dan voorheen. Dit komt omdat een lichaam met veel spiermassa meer calorieën moet verbruiken om het lichaam te doen functioneren. Hierdoor zal je zelfs in rust meer calorieën verbranden dan voordien.

 

Krachttraining bij vrouwen

Een groot misverstand over krachttraining bij vrouwen is, dat vrouwen vaak denken dat wanneer ze aan krachttraining doen ze er direct geblokt en mannelijk gaan uitzien. Ze denken dat ze te snel veel te gespierd gaan zijn. In realiteit is dit niet zo. Vrouwen beschikken namelijk over andere waardes van hormonen dan mannen. De meeste vrouwen doen aan krachttraining om hun lichaam meer vorm te geven. Zoals bijvoorbeeld de benen en de billen.

De misverstanden rond krachttraining 3

Krachttraining bij ouderen

Bij krachttrainingen hebben veel mensen vaak het stereotype beeld voor zich van jonge mannen die zich in de sportschool uitsloven om er zo goed mogelijk uit te zien op het strand. Vele denken dat krachttraining niet belangrijk is voor hen en houden zich hier dan ook niet mee bezig. Maar dit is niet helemaal correct. Krachttraining is voor ouderen minstens even nuttig en gezond als voor jongeren.

Iedereen weet dat als mensen ouder worden ze kracht verliezen. Het menselijk lichaam begint rond zijn dertigste levensjaar langzaam maar zeker spiermassa en spierkracht verliezen. Dit effect wordt vanaf je 50ste groter. Dit krachtverlies is merkbaar in het dagelijkse leven en dit dan vooral in de handen, armen en benen. Als je helemaal niets doet, dan ga je uiteindelijk het risico lopen op chronische ziekte en andere kwalen. Hierdoor wordt de kans groter dat je niet meer zelfstandig kan opstaan uit een stoel of bed. Ook gaat de spiercoördinatie geleidelijk aan afnemen. Hierdoor gaat het waarschijnlijker zijn dat je vroeg of laat gaat vallen. Indien je regelmatig krachttraining doet zal de kans groter zijn dat je jezelf kan opvangen, en dus tegenhouden, dan wanneer je geen krachttraining doet. Krachttraining verhoogt ook de oog-spiercoördinatie waardoor de kans op vallen verkleint.

Als je als ouder persoon krachttraining wilt beoefenen zijn er toch een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Je lichaam is immers niet meer zo veerkrachtig als vroeger.

Enkele tips voor mensen die willen starten met krachttraining:

  1. Zorg voor een goede opwarming! Dit kan bestaan uit een cardio opwarming (10-15 minuten lopen of fietsen). Of de opwarming kan bestaan uit het uitvoeren van één of meerdere oefeningen met lichtere gewichten en meer herhalingen om de bloedsomloop te versnellen.
  2. Begin niet te zwaar. Een training met lichte gewichten maar veel herhalingen is ook een goede manier om de spieren te versterken. Veel personen maken, zeker in het begin, de fout om te zwaar te gaan. Door te zwaar te trainen gaat de correcte uitvoering van de oefening er vaak onder leiden. Dit zorgt niet enkel voor verminderde/optimale spiergroei, maar verhoogt ook de kans op blessures.
  3. Hou er rekening mee dat je spieren moeten herstellen na een training. Zeker als je pas begint met krachttraining ga je last krijgen van spierpijn en spierstijfheid. Na verloop van tijd vermindert dit. Doordat je spieren moeten herstellen is het mogelijk dat je bepaalde spiergroepen maar 1 tot 2 keer per week kan training. Als je er voor kiest om telkens een full-body workout te doen, is het mogelijk dat je maar 2-3x per week aan krachttraining kan doen.
  4.  Zoek de limieten van je lichaam niet op. Op deze manier verminder je de kans op spierscheuren of ergere blessures. Wanneer je toch tot falen wilt trainen of wilt kijken hoe zwaar je kan gaan met een bepaalde oefening, zorg je het best altijd voor een spotter. Deze persoon helpt je met het uitvoeren van de oefening wanneer het jou niet meer lukt.
  5. Misschien wel de allerbelangrijkste tip, luister naar je lichaam.  Het is belangrijk om aan te voelen wanneer je lichaam rust nodig heeft en wanneer je misschien 1-2 dagen niet moet trainen, zodat je lichaam volledig kan herstellen. Ook wanneer je ziek bent is het aangeraden om niet te trainen. Je lichaam heeft op dat moment al zijn energie nodig om te zorgen dat het weer normaal functioneert en dat jij je beter voelt.

Je kan er voor kiezen om bij je thuis te beginnen met krachttraining of om naar een sportschool te gaan. In de sportschool heb je voldoende materiaal ter beschikking voor het opbouwen en verstevigen van je spieren. Bij je thuis heb je voldoende aan een halterbank en een paar halters. Op het internet vind je voldoende oefeningen die je met behulp van deze toebehoren kan uitvoeren. Of je kan opteren om gebruik te maken van een Finnlo Autark 1500. Dit krachtstation laat je toe om alle spiergroepen te trainen. Ben je al een gevorderde krachtsporter dan is de Inspire FT2 waarschijnlijk beter geschikt voor jou. De FT2 combineert daarnaast de mogelijkheden van een smith machine met een crossover. Deze homegym maakt gebruik van een zeer soepel kabelsysteem zonder enige rek op de kabels.

FS