OVER ONS

aangenaam!

BLOG

laatste nieuws!

BEL ONS

011-76.15.48 (Hasselt)
011 19 05 64 (Lommel)

CONTACT

aangenaam!stel je vragen!

BEL ONS

011-76.15.48 (Hasselt)
011-19.05.64 (Lommel)

CONTACT

aangenaam!stel je vragen!

Elders goedkoper gezien? Contacteer ons. We komen er samen wel uit.

Is de crosstrainer het geschikte apparaat voor jou?

Is de crosstrainer het geschikte apparaat voor u?

Crosstrainers of ellipticals zijn uitgegroeid tot één van de populairste fitnesstoestellen op de markt! Iedereen kent het toestel wel of heeft het ooit al eens gebruikt. Dit komt doordat de drempel om er mee te beginnen erg laag is. De crosstrainer bootst de natuurlijke loopbeweging na zonder impact op gewrichten. Zowel voor thuisgebruik als in de fitness vind je ze terug.

Bij de eerste beschikbare crosstrainers waren de armen vast, dus onbeweegbaar. De armen waren bedoeld voor het lichaam in balans te houden en blessures te vermijden. Je trainde er dus enkel het onderlichaam mee, net zoals bij een hometrainer. Pas in een later stadium bewogen deze armen mee met de omwenteling van de pedalen. De reden hiervoor was, dat onderzoek had aangetoond dat je calorieën verbranding op deze manier vele malen hoger lag. Door deze nieuwe innovatie werd het toestel in het begin zeer populair in Amerika, dat toen al kampte met het probleem van een toenemende bevolking met overgewicht. Later werd de crosstrainer ook populair in Azië en Europa.

Doorheen de jaren hebben de crosstrainers nog een aantal veranderingen en vernieuwingen doorgemaakt. Tegenwoordig heb je TWEE grote en duidelijke verschillen tussen de beschikbare crosstrainers op de markt. Je hebt ellipticals, Amerikaanse benaming, voor crosstrainers. Deze elliptische trainers zijn een synoniem voor crosstrainers met het vliegwiel langs voor of ook wel eens front-driven crosstrainers genoemd. Het andere type wordt rear-driven crosstrainer genoemd en heeft het vliegwiel dus achteraan.

 

Vaak moeten mensen in de winkel of online een keuze maken tussen één van de beide types. Dit is niet altijd eenvoudig, daarom lijsten wij hieronder een aantal voor- en nadelen op van de twee verschillende type crosstrainers. Want u wilt toch zeker zijn van uw aankoop of niet?

Dus waar moet ik op letten bij de aankoop van een crosstrainer?

 

 

Voor- en nadelen van een crosstrainer met het vliegwiel achteraan:

Bij ons vind je drie modellen crosstrainers terug met het vliegwiel achteraan. De drie modellen zijn:

 

Pluspunten crosstrainers met het vliegwiel vanachter:

 • Compact, past in de meeste woningen. Je kan het ook makkelijk verplaatsen.
 • Vaak goedkoper in prijs dan een front-driven crosstrainer.
 • Omdat het toestel meer belasting op je lichaam uitoefent dan eentje met vliegwiel langs voor ligt de kcal verbranding iets hoger.
 • Omdat de toestellen compacter zijn, zullen ze in veel gevallen prettiger aanvoelen voor kleinere personen. Dit heeft namelijk te maken met de paslengte van je toestel. Dit kan dus zowel een voor- als nadeel zijn naargelang je lichaamslengte.
 • Hou je van traplopen? Dan kies je best voor dit type.

Nadelen crosstrainers met het vliegwiel vanachter:

 • Een studie heeft aangetoond dat het gebruik van een crosstrainer meer belasting op je rug zet dan eerst gedacht. De impact op je rug en voornamelijk op je ruggenwervel is groter bij een crosstrainer met vliegwiel achteraan dan bij een crosstrainer met het vliegwiel vooraan.
 • Stabiliteit, tenzij je in de hogere prijsklasse gaat zal een rear-driven bijna altijd minder stabiel zijn dan een front-driven. Doe jij graag aan zware interval? Kan een front interessanter zijn.
 • Je frame zit steeds tussen je voetsteunen. Doorgaans geldt de regel, hoe kleiner de afstand tussen de voetsteunen, hoe natuurlijker de beweging zal aanvoelen. Uiteraard hangt ook dit af van je grootte en is dit subjectief.

 

Voor- en nadelen van Front-Driven Crosstrainers:

Bij ons vind je verschillende modellen terug van crosstrainers met het vliegwiel vooraan. De populairste bij ons zijn de volgende:

Pluspunten crosstrainers met het vliegwiel vooraan:

 • De impact op je gewrichten en rug ligt lager als bij de rear-driven. Eén van de belangrijkste redenen is omdat je meer een loopbeweging dan een trapbeweging nabootst. Hierdoor zet je minder druk op je lichaam. Vooral bij mensen met overgewicht of rugklachten is het een merkbaar verschil.
 • Stabiliteit, je zit steeds met een groter toestel waarbij het gewicht beter verdeeld is.
 • De afstand tussen de voetsteunen is beduidend kleiner dan bij een rear-driven crosstrainer. Zo evenaar je het beste je loopbeweging en voelt het lekker soepel.

 

Nadelen Front-Driven Crosstrainers:

 • Ze zitten doorgaans altijd in een duurdere prijsklasse dan hun tegenpolen.
 • De grootte van de ellipticals. Ze nemen meer ruimte is beslag. Ze zijn ook iets moeilijker te verplaatsen omwille van hun grootte.
 • Door het design van de ellipticals, die dus vaak groter zijn, moeten kleine mensen vaak in een oncomfortabele positie trainen.

 

Calorieverbranding

Beide modellen zijn geschikt voor calorieverbranding. Om op de juiste manier aan vetverbranding te doen kan je het beste trainen op basis van je hartslag of onder begeleiding van een personal trainer. Op basis van je hartslag is de eenvoudigste manier en kan je bij je thuis doen indien je een hartslagband hebt. Voor vetverbranding is de optimale hartslagzone tussen de 60-70% van je maximale hartslag. De crosstrainer geeft niet weer of je tussen de 60 en 70% van je maximale hartslag zit, de crosstrainer geeft enkel je hartslag weer. Om dus te weten wat voor jou je ‘vetverbrandingszone’ is, moet je een simpele berekening uitvoeren. De berekening is als volgt:

220 – je huidige leeftijd = je maximale hartslag. Stel je bent 30 jaar oud, dan is de berekening als volgt: 220 – 30 =190. 190 is dan je maximale hartslag.

Vervolgens doe je nog deze twee berekeningen:

190 x 0,6 = 114                 en                          190 x 0,7 = 133

De hartslagzone waarin iemand van 30 jaar de meeste calorieën verbrandt is dus tussen de hartslag van 114 en 133.

 

Conclusie crosstrainers:

Los van welk type je kiest, je zet vele malen minder belasting op je knieën en rug dan bijvoorbeeld tijdens het lopen. Dit komt omdat je voeten niet steeds loskomen van de grond, of in dit geval de voetsteun. Hierdoor verklein je de impact dramatisch op je knieën, pezen en andere gewrichten. De kcal verbranding van een elliptische machine ligt hoger dan dat je op bijvoorbeeld een hometrainer gaat zitten. Het is een total-body workout.

De dag van vandaag is het wel niet onbelangrijk om te weten dat als je puur naar kcal verbranding gaat kijken, Lateral Trainers of Max Trainers van Bowflex specifiek ontworpen zijn om een hogere verbranding te hebben dan een standaard crosstrainer. Benieuwd naar deze toestellen? Klik dan zeker hier.

Dit neemt echter niet weg dat de crosstrainer een erg typische loopbeweging nabootst. Als je hier naar opzoek bent, moet je daar gewoon voor kiezen. Uiteindelijk ben jij het die het toestel gaat gebruiken. Kies niet voor iets dat het meest efficiënte is, de meeste snufjes heeft of omdat je beste vriend het heeft. Kies voor een toestel dat je jezelf lang ziet gebruiken.

Is het nog niet helemaal duidelijk of zit je nog met een aantal vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Ons team zal je proberen zo goed te helpen bij je keuze.