De roeitrainers van 2023

Ben je op zoek naar een roeitrainer voor bij je thuis of op kantoor aan je conditie te werken? Lees dan zeker deze blog ‘De roeitrainers van 2023’. Heb je nog vragen dan mag je ons steeds contacteren.

De laatste jaren hebben roeitrainers enorm gewonnen aan populariteit. Dit is mede te danken aan het programma ‘De Container Cup’ van Play4. Anderzijds doordat mensen minder en minder tijd hebben en dus op een zo efficiënt mogelijke manier aan sport willen doen. Doordat je met een roeitrainer je hele lichaam in beweging zet ga je meer calorieën verbranden in dezelfde tijdspanne dan bijvoorbeeld wanneer je zou fietsen. Maar je verstevigt ook je spieren tijdens het roeien. Hieronder gaan we je uitleggen wat een roeitrainer juist is, welke spieren je activeert tijdens het roeien, welke verschillende soorten roeitrainers je hebt en tot slot kan je hieronder nog een voorbeeld van een trainingsschema terugvinden.

 

Wat is een roeitrainer?

Een roeitrainer is een fitnesstoestel dat speciaal ontworpen werd om het roeiproces te simuleren. Het is een geweldige manier om het roeien te oefenen en te verbeteren, zonder dat je daadwerkelijk op het water hoeft te zijn. Het roeien met een klassieke boot is al een zeer oud iets, maar niet voor iedereen toegankelijk. Een roeitrainer is meer toegankelijk omdat je het simpelweg bij je thuis of in je favoriete fitnesscentrum kan doen zonder enige risico’s. Het is tevens een super manier om veel calorieën te verbranden in een korte tijd. Dit doordat je veel spieren activeert bij het uitvoeren van elke roeibeweging.

Fitness Specialist hammer fitness watereffect 5

Voordelen van roeitrainers

Er zijn tal van voordelen aan het gebruik van een roeitrainer. Het is een effectieve manier om je conditie te verbeteren en vet te verbranden, en het verhoogt ook je kracht en uithoudingsvermogen. Bovendien is het een veilige en comfortabele manier om te trainen, omdat je niet afhankelijk bent van het weer of wateromstandigheden.

 

Welke spieren activeer je juist tijdens het roeien?

Bij elke roeibeweging activeer je zeer veel spieren. In dit stuk gaan we even kort overlopen welke spieren je wanneer in de roeibeweging activeert. De roeibeweging kan je eenvoudig opdelen in vier delen. Het spreekt voor zich dat wanneer je alle vier de delen goed uitvoert, je je spieren zo effectief mogelijk activeert en dus ook zeer efficiënt traint. In elk deel van de roeibeweging moet een specifieke spiergroep net dat tikkeltje meer werken. Dit zijn dus ook de spieren je het meeste traint tijdens je roeitraining. De verschillende delen van de roeibeweging

  1. De aanzet: In het eerste deel van de roeibeweging activeer je voornamelijk je bil- en beenspieren. Dit komt doordat je de roeibeweging inzet door het uitduwen van je benen tegen de voetplaten tot je benen gestrekt zijn. Dit doe je om het zitje en jezelf naar achteren te duwen. Bij het strekken van je benen wordt er kracht gevraagd van je kuit-, bovenbeen- en bilspieren. Op het einde van je training zal je deze spieren zeker voelen.
  2. Het inhalen: vervolgens ga je de roeigreep tot tegen je borst trekken. Door deze beweging worden je rug- en schouderspieren voornamelijk geactiveerd. Dit gebeurt gelijktijdig en vlak na het strekken van je benen. Let op: je houding is bij dit gedeelte wel belangrijk. Een gebogen rug kan zorgen voor overbelasting en dit is iets wat je wilt vermijden bij het fitter worden. Belangrijk is daarom om je rug zo recht mogelijk te houden bij het strekken van je benen.
  3. Het afmaken van de roeibeweging: tijdens dit deel ligt de focus op jezelf naar achteren te lanceren door het activeren van je armspieren (je biceps en triceps). Je probeert namelijk zoveel mogelijk snelheid uit je beweging te halen om jezelf door het water voort te bewegen. Indien je je armspieren niet optimaal opspant verlies je niet alleen aan snelheid maar ook je ritme.
  4. Terugkeren naar de startpositie: je zal merken dat je bij het terugkeren naar de startpositie geen weerstand van de roeitrainer ondervindt. Maar het is belangrijk om in dit deel je evenwicht te behouden. Om te voorkomen dat je snelheid verliest is het belangrijk dat je je core of buikspieren activeert. Bij elke goede roeitechniek worden je buikspieren keer op keer aangesproken.

Het staat dus zonder twijfel dat bijna alle spieren van het lichaam worden aangesproken voor het uitvoeren van een juiste roeibeweging.

Finnlo Aquon Competition 10

Hoe kies je de beste roeitrainer voor jou?

Er zijn veel verschillende soorten roeitrainers op de markt, dus het is belangrijk om te weten welke specifieke eigenschappen het beste bij jouw trainingsbehoeften passen. Overweeg factoren zoals de grootte, de weerstand, de prijs en de mogelijkheid om het apparaat op te bergen. Zorg ervoor dat je de specificaties van de roeitrainer zorgvuldig bekijkt en de garantie- en retourbeleid goed leest.

600

De verschillende soorten roeitrainers van 2023: een uitgebreide keuze

Magnetische roeitrainers: Magnetische roeitrainers zijn een van de meest populaire soorten op de markt. Ze werken door middel van een magnetisch remsysteem en zijn bekend om hun stille en soepele bewegingen. De weerstand kan eenvoudig worden aangepast en ze zijn over het algemeen betaalbaarder dan andere soorten. Deze modellen moeten bij gebruik aangesloten worden op netstroom voor het regelen van de weerstand en voor het gebruik van de display.

Toorx RWX-500 Roeitrainer

Roeitrainers met waterweerstand: deze roeitrainers gebruiken water om weerstand te bieden. De hoeveelheid weerstand wordt dus bepaald door hoeveel liter water er in de tank van de roeitrainer zit. Dit soort roeitrainers bieden een meer realistische roeiervaring en zijn populair bij gevorderde roeiers. Het display van deze modellen werkt doorgaans op batterijen. Ze vereisen meer onderhoud dan andere soorten. Dit doordat je regelmatig het water moet verversen of behandelen. Tip: Vul de roeitrainer met gedemineraliseerd water, op deze manier moet je hier minder vaak naar omkijken.

Flow Fitness DWR2500i Roeitrainer

Roeitrainers met luchtweerstand: Luchtroeitrainers gebruiken luchtweerstand om de roeibeweging te simuleren. De intensiteit van de weerstand wordt geregeld met behulp van een schuif (meestal aan de zijkant van de roeitrainer). Deze schuif bepaalt hoeveel lucht er in of uit de roeitrainer kan. Dit type vind je vaak terug in fitnesscentra. Ze zijn populair vanwege hun aanpasbare weerstand en hun vermogen om snelheid en kracht te meten. Ze zijn echter ook luidruchtiger dan andere soorten.

Finnlo Aquon Competition

Roeitrainers met lucht- en magnetische weerstand: Tot slot heb je roeitrainers die een combinatie bieden van lucht- en magnetische weerstand. De combinatie van deze twee weerstanden is na jarenlang onderzoek als beste uit de bus gekomen. Deze combinatie zorgt er voor dat de ervaring zo realistisch mogelijk aanvoelt en zo het dichtste aanleunt bij het echte roeien. Het luchtsysteem zorgt hierbij voor een prettige trainingsbeleving en de magneten kunnen worden ingezet voor nog meer trainingsweerstand. De weerstand wordt vervolgens geheel automatisch voor je geregeld door de trainingscomputer.

Finnlo Aquon Pro Plus

Je kan dus stellen dat er een breed scala aan verschillende soorten roeitrainers beschikbaar is, elk met hun eigen unieke voordelen en nadelen. Het is belangrijk om de specifieke eigenschappen en behoeften van elke roeitrainer te overwegen om de beste keuze voor jou te maken. Of je nu op zoek bent naar een betaalbare en stille optie, of naar een meer realistische en uitdagende ervaring, er is zeker een roeitrainer die bij jouw behoeften past. Kom daarom verschillende types roeitrainers met verschillende soorten weerstanden uittesten in één van onze winkels.

 

Hoe haal je het meeste uit je roeitrainer?

Om het meeste uit je roeitrainer te halen, is het belangrijk om een routine op te zetten en je te houden aan een regelmatige trainingsschema. Probeer ook verschillende oefeningen en technieken te gebruiken om je training afwisselend en uitdagend te houden. En vergeet niet om te hydrateren en genoeg te rusten tussen de trainingen!

Trainingsschema voor beginnende sporter op een roeitrainer

Week 1:

Dag 1: 5 minuten warm-up op een lage intensiteit, gevolgd door 15 minuten op een matige intensiteit en 5 minuten cooldown op een lage intensiteit.

Dag 2: 7 minuten warm-up, 20 minuten op een matige intensiteit en 5 minuten cooldown.

Dag 3: Rustdag.

Dag 4: 8 minuten warm-up, 22 minuten op een matige intensiteit en 5 minuten cooldown.

Dag 5: Rustdag.

Dag 6: 10 minuten warm-up, 25 minuten op een matige intensiteit en 5 minuten cooldown.

Dag 7: Rustdag.

Week 2:

Dag 1: 5 minuten warm-up op een lage intensiteit, gevolgd door 20 minuten op een matige intensiteit en 5 minuten cooldown op een lage intensiteit.

Dag 2: 7 minuten warm-up, 25 minuten op een matige intensiteit en 5 minuten cooldown.

Dag 3: Rustdag.

Dag 4: 8 minuten warm-up, 28 minuten op een matige intensiteit en 5 minuten cooldown.

Dag 5: Rustdag.

Dag 6: 10 minuten warm-up, 30 minuten op een matige intensiteit en 5 minuten cooldown.

Dag 7: Rustdag.

Week 3 en verder: Blijf je training uitbreiden door elke week 2-5 minuten extra aan de training toe te voegen en door de intensiteit geleidelijk te verhogen. Het is belangrijk om regelmatig rustdagen in te plannen om je lichaam tijd te geven om te herstellen.

Opmerking: Houd er rekening mee dat deze richtlijnen als referentie dienen en afhankelijk zijn van je persoonlijke doelen, fysieke fitheid en gezondheid. Overleg altijd met een arts voordat je begint met een nieuwe trainingsroutine.

 

Conclusie

Als je op zoek bent naar een effectieve en comfortabele manier om te trainen voor het roeien, dan is een roeitrainer de perfecte keuze. Door de juiste roeitrainer te kiezen en er het meeste uit te halen, kun je je conditie verbeteren, fitter en gezonder worden.

FS