De verschillen onder de hometrainers

Hometrainers zijn een van de meest toegankelijke fitnesstoestellen op de markt. Je ziet ze bij vele mensen in de woonkamer staan. Waarschijnlijk heeft je buurman of je grootmoeder wel een hometrainer bij zijn/haar thuis staan. Zij zullen hun hometrainers waarschijnlijk ieder op een andere manier gebruiken. Je buurman gebruikt hem om tijdens de winter in vorm te blijven voor het volgende wielerseizoen en je grootmoeder zal deze gebruiken voor haar dagelijkse beweging voor de televisie of om te revalideren van een operatie. Afhankelijk van je trainingsdoel zal je moeten kijken naar wat voor kenmerken je hometrainer nodig heeft.

Regeling van de weerstand:

Voor de overbrenging van de weerstand maken de meeste hometrainers gebruik van twee verschillende systemen namelijk het systeem met een permanente magneet en met een inductiemagneet. Ook bestaat er de manier van “handmatige” weerstand. Deze weerstand dien je handmatig te regelen op de hometrainer.

Bij een hometrainer met een permanente magneet (of drummagneet) zit er achter de behuizing een systeem met een aantal magneten bij het vliegwiel. Afhankelijk van de gekozen weerstand zullen de magneten dichter of verder staan ten opzichte van het vliegwiel. Kies je voor een lage weerstand dan zullen de magneten ver van het vliegwiel staan. Verhoog je de weerstand dan zullen de magneten dichter en dichter bij het vliegwiel komen. Dit systeem heeft enkele ogenblikken nodig om de magneten te verplaatsen tot de desgewenste afstand. Hierdoor ga je bij het wijzigen van de weerstand niet direct een verschil in weerstand voelen, maar pas na een paar tellen. Ook kan je de weerstand niet zo heel nauwkeurig instellen, namelijk in stappen van gemiddeld 25 Watt.  Dit in tegenstelling tot een hometrainer die gebruik maakt van een inductiemagneet.

Bij een inductiemagneet kan je onmiddellijk en zeer nauwkeurig de weerstand voelen wijzigen. Bij een hometrainer die gebruik maakt van een inductiemagneet kan je de weerstand wijzigen in stapjes van 5 Watt. Dit zorgt ervoor dat hometrainers die gebruik maken van dit mechanisme zeer geschikt zijn voor mensen die moeten revalideren of voor wie de hometrainers met andere weerstandsmechanismes te zwaar vindt trappen om te starten. Bij een inductiemagneet is er sprake van een spoel die een magnetische aantrekkingskracht uitoefent op het vliegwiel. De elektromagnetische spoel zal de weerstand regelen. Als je de weerstand verhoogt dan gaat je hometrainer meer elektriciteit nodig hebben om deze magneet aan te sturen en dus de hometrainer zwaarder te doen trappen. Als je de weerstand verlaagt dan heeft de hometrainer minder stroom nodig omdat de spoel minder kracht moet uitoefenen op het vliegwiel voor de gewenste weerstand te leveren. Doordat de magneten niet bewegen zal het systeem minder snel slijten dan bij een weerstandsysteem met een permanente magneet.

De opbouw

Het grootste verschil in de opbouw van hometrainers zit er in of deze gebruik maken van een lage of een hoge instap. Een lage instap vergemakkelijkt het op- en afstappen van de hometrainer. Je moet je been minder hoog optillen om plaats te nemen. Deze manier van opbouw geniet de voorkeur bij oudere mensen en bij mensen die bezig zijn met revalideren. Omdat zij met zo min mogelijk moeite vlot kunnen plaatsnemen op de hometrainer.

Bij een hoge instap moet het been, net zoals bij een normale dames fiets, opgetild worden.

 

Technologische snufjes

De meeste hometrainers beschikken over ingebouwde hartslagsensoren in de handgrepen op het stuur. Maar wij raden aan om gebruik te maken van een hartslagband omdat deze nauwkeuriger zijn en je meer bewegingsvrijheid geven. Standaard is er op de meeste hometrainers een hartslag ontvanger ingebouwd om het mogelijk te maken het signaal dat verzonden wordt door een hartslagband te registreren, indien de gebruiker er een draagt. Bovendien beschikken sommige hometrainers ook over bepaalde programma’s die het mogelijk maken om te trainen op basis van een vooraf bepaald hartslagniveau. De hometrainer past dan eigenhandig de weerstand aan om je op het juiste hartslagniveau te houden.

Ook maken meer en meer merken van hometrainers gebruik van Bluetooth. Dit zodat je op een makkelijke en overzichtelijke manier je trainingsgegevens kan bijhouden. Sommige merken gaan zelfs zo ver dat het display van de hometrainer vervangen wordt door het scherm van je tablet of smartphone. Bluetooth is echter geen must op een hometrainer, het is een leuk extraatje.

Onze aanraders:

Wens je een simpele maar toch degelijke hometrainer zonder al die overbodige toeters en bellen. Dan raden wij de Flow Fitness DHT2500i aan. Dit is een stevige hometrainer met een lage instap die gebruik maakt van een permanente magneet.

Indien je een hometrainer voor thuis verkiest die gebruik maakt van een inductiemagneet, dan is de Finnlo Exum Ergometer zeker en vast een aanrader. Deze hometrainer beschikt niet enkel over een zeer nauwkeurige weerstand, maar ook over enkele leuke extraatjes.

Voor kinesisten en andere professionals raden wij de Toorx BRX-3000 aan. Dit omdat deze hometrainers gericht zijn op commerciële inzetbaarheid en omdat deze gebruik maken van een inductiemagneet. Hierdoor kan de weerstand zeer nauwkeurig ingesteld worden en beschikt deze ook over vele weerstandsniveaus. Bovendien zijn deze ergometers opgebouwd uit zeer zware en stevige componenten die het toelaat tot meerdere uren per dag te trainen op deze hometrainers.

Voor commerciële doeleinden raden wij de volgende twee modellen aan: de MBH Upright Bike en de MBH Recumbent Bike. Het verschil tussen deze professionele hometrainers en de particuliere modellen zit voornamelijk in het gewicht van de opbouw van de toestellen, de lagers en de generator die niet aanwezig is bij particulieren modellen. Dit zorgt er voor dat je deze professionele modellen niet moet aansluiten op het netstroom.

FS